De weg kwijt.

5-3-2013

Die uitdrukking kennen we allemaal wel en ook dat er zowel een letterlijke variant is als een figuurlijke.
Met het figuurlijke “de weg kwijt zijn” oftewel iemand is zodanig in de war, bedoelen we dat je hem of haar niet meer serieus neemt. Zoiets kan door ouderdom komen of een andere oorzaak maar vaak is er wel iets lichamelijks aan de hand of is er iets van psychologische aard. Deze figuurlijke vorm laat ik verder rusten.

Voor ons duivenliefhebbers is de letterlijke vorm van “de weg kwijt zijn” veel interessanter want als wij iets niet willen is het dat onze duiven de weg kwijt zijn.
Nu er op vele hokken weer volop jongen zijn en deze moeten worden uitgewend hopen we vurig dat de jongen de eerste periode van uitwennen goed doorstaan en bij de eerste rondjes om het hok niet overmoedig worden en de weg kwijt raken.
Ondanks alle onderzoek weten we nog steeds niet hoe een duif zijn weg naar huis vindt en steeds is het bij thuiskomst na een vlucht indrukwekkend om te zien en beleven hoe een duif week na week zijn broedhok, wat op deze wereld een minuscuul plekje is, weet terug te vinden.  
Het is deze specialiteit waar de duivensport door bestaat en toch weten we weinig van dit fenomeen.
Dat blijkt jaarlijks weer als de jongen moeten worden uitgewend en afgericht. De kwaliteit van thuiskomen die bij oude duiven aanwezig is blijkt bij jongen nog maar slecht ontwikkeld te zijn want er is maar weinig voor nodig om jonge duiven te verliezen.
Het is ook bijzonder dat jonge duiven het meest worden verspeeld als ze op korte afstanden worden losgelaten of de paar eerste wedvluchten.
En als de africhtingen achter de rug zijn “zijn ze er doorheen” zoals we dat dan zeggen en blijkt, de weg kwijtraken niet meer aan de orde.
Maar je zou zeggen dat de kwaliteit om de weg niet kwijt te raken een aangeboren kwaliteit is bij duiven en dat we ze zoals bij veel dieren gebeurt geen kunstje hoeven te leren maar toch heeft het er wel de schijn van.
Maar u kent ook de voorbeelden wel van een pieper die amper kan vliegen en kilometers van huis ergens binnenloopt. U haalt hem op en denkt, “zo’n jonge duif is per ongeluk weggeslagen dus het is de moeite om hem op te halen”. Na ophalen zet u de duif weer bij de anderen en u bent blij dat het beestje weer terug is.
Na de volgende keer loslaten ontbreekt dezelfde duif echter weer en u begint te twijfelen aan de kwaliteit tot u wordt gebeld door de liefhebber waar u eerder deze duif ophaalde die u vertelt dat de bewuste duif er weer is.
Dit zijn geen uitzonderingen maar komen jaarlijks vele malen voor en dan vraag je je af hoe het mogelijk is dat die duif in zo’n korte tijd heeft onthouden waar hij was binnengelopen.
Er zijn ook voorbeelden bekend van duiven die werden uitgeleend om te kweken en nooit losgingen op het hok waar ze tijdelijk verbleven maar daarnaartoe terug vliegen als ze op het oorspronkelijke hok weer los mogen.
Allemaal raadsels waar we het antwoord op schuldig blijven en aangeeft hoe weinig we weten over de duiven ondanks dat we misschien al tientallen jaren duiven hebben.
We wensen alle duivenliefhebbers toe dat heel weinig duiven van hen de weg kwijt raken en dat we ooit het probleem van massaal de weg kwijt raken, van onze duiven, kunnen oplossen.

Fijne dag

 
<<< Terug
Duif te koop Larry
Larry Cock
USD 639
Duif te koop Hollis
Hollis Hen
USD 639
Duif te koop Sunny
Sunny Cock
USD 746
Romeo Sold Romeo Sold
Romeo 
USD 639
Duif te koop Eraser
Eraser Cock
USD 799